Waar op letten tijdens verbouwing voor het energielabel?

Auteur: Julian van der Zanden, Datum: 20-11-2022

Tijdens een verbouwing is het belangrijk dat u de bewijzen van isolatiematerialen die u toepast correct archiveert. Dit kunt u doen door middel van het maken van foto’s, het bewaren van facturen en het bewaren van bouwtekeningen.

Verbouwing foto

Verbeteringen tijdens het verbouwproces

Het energielabel. Niet iets waar je snel aan denkt als je gaat klussen. Toch is het heel belangrijk, zeker nu, wanneer de gas- en elektraprijzen torenhoog zijn en het energielabel steeds belangrijker wordt. Nadat u klaar bent met de verbouwing en over een aantal jaren de woning wilt gaan verkopen, wilt u ook dat uw woning het energielabel krijgt dat het verdiend. De energielabel-inspecteur kan de verbetering alleen meenemen als hij deze kan zien of wanneer u bewijzen aanlevert. Een aantal voorbeelden van verbeteringen zijn:

  • Gevelisolatie (spouwmuurisolatie, voorzetwand of extra buitenmuur).
  • Vloerisolatie (onder de kruipruimte of in een nieuwe betonvloer).
  • Dakisolatie (d.m.v. dakrenovatieplaten of tussen de balken).
  • Zonnepanelen laten plaatsen.
  • Warmteterugwinningssysteem toepassen (douche-wtw of ventilatie-wtw).
  • Warmtepomp laten plaatsen.
  • Zonneboiler laten plaatsen.
  • Beter glas laten plaatsen (hierbij is het type kozijn ook van belang, hout of kunststof is energiezuiniger dan aluminium kozijnen).

Het werkproces van de energielabel-inspecteur

De energielabeladviseur doet over het algemeen een visuele inspectie van de woning. Daarbij neemt de inspecteur alle visuele aspecten op. De inspecteur maakt een ronde door de woning en neemt alle installaties op, meet de woning in en meet alle ramen op. Ook worden foto’s gemaakt van de woning, de installaties en de isolaties.

Een cv-ketel, een warmtepomp, een zonneboiler en het type glas kan de inspecteur veelal op locatie zien. Wanneer de typeplaatjes van de installaties zichtbaar zijn, weet de inspecteur precies welke installatie is toegepast.

Het wordt echter lastiger bij dak- gevel- en vloerisolatie. Deze isolatiematerialen zijn veelal verstopt onder de vloer, achter de gevel of achter een gipsplaat. Vooral weggewerkte installaties en materialen moeten goed gedocumenteerd worden.

Bewijsmaterialen verzamelen

Vuistregel hierbij is: hoe meer bewijzen u heeft, des te beter.  

Kleine verbouwing:

Bij een kleine verbouwing zult u veelal geen bouwtekeningen laten maken. Dan is het extra belangrijk dat u alles correct bewaard. De adviseur kan verschillende bewijzen straks gebruiken in zijn berekening:

  • Offertes.
  • Facturen (hier moet de woning zelf op staan).
  • Foto’s van tijdens de bouw (zowel overzichtsfoto’s als foto’s van dichtbij. Hierbij is belangrijk dat de dikte van het materiaal wordt gefotografeerd. Doe dit door een duimstok langs het materiaal te houden).
  • Productspecificaties. 
  • Onderhoudsboekjes. 

Grote verbouwing:

Bij een grote verbouwing heeft u veelal bouwtekeningen. Controleer deze goed of hier isolatiematerialen op staan. Hierbij is het van belang dat de isolatiematerialen zijn gespecificeerd naar een bepaalde dikte. Alleen een rc-waarde is voor de inspecteur onvoldoende, wij kijken namelijk naar de dikte van het isolatiemateriaal. Als op de bouwtekeningen geen isolatiedikte staat, neem dan foto’s tijdens het bouwproces van de dikte van het isolatiemateriaal. Een foto van een duimstok naast de isolatieplaat is hierbij een goede oplossing. Maak ook een foto wanneer alle isolatie verwerkt is zodat de inspecteur goed kan zien waar welke isolatie is toegepast. Deze combinatie, van goede bouwtekeningen en goede foto’s tijdens het bouwproces zijn voor de inspecteur in principe voldoende.

Correct archiveren

Fysiek dossier

Veel woningeigenaren hebben een grote map met daarin alle documenten van hun woning. Dit is in principe een goede plaats om alles van de verbouwing te bewaren. Echter worden steeds meer facturen en aankopen online gedaan, dus is dat tegenwoordig een betere methode om correct te archiveren.

Digitaal dossier

Een digitaal dossier is veelal beter dan een fysiek dossier. Het kan gemakkelijker gedeeld worden met de inspecteur en kan niet kwijtgeraakt worden. Bij het opstellen van een digitaal dossier is het noodzaak dat u de gegevens op twee aparte locaties bewaard. Bijvoorbeeld zowel in de cloud en op uw eigen pc.

Voorkom fouten

Voorkom deze fout en zorg voor een uitgebreid woningdossier. Op het moment dat u straks een energielabel aanvraagt, zult u hier blij mee zijn. Dan voorkom je discussies met de inspecteur en krijgt uw woning het label dat het verdiend. Ook voor eventuele kopers is deze informatie straks goud waard.

Disclaimer

Dit artikel is met de grootst mogelijke zorg voor u geschreven. U kunt echter geen rechten ontlenen aan deze informatie. Energielabel Meierijstad aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade op welke manier dan ook ontstaan door gebruik, onvolledigheid of onjuistheid van de aangeboden informatie in dit artikel.  

U krijgt van Energielabel Meierijstad toestemming om dit artikel te delen mits u correct de bronvermelding toepast met een verwijzing naar onze website. Het auteursrecht is van toepassing.

Contact

Energielabel Meierijstad

Industrieweg 23, Sint-Oedenrode

Info@Energielabelmeierijstad.nl

+31639313140