Energielabel 's-Hertogenbosch

Heeft u in 's-Hertogenbosch een energielabel benodigd ? Energielabel Meierijstad regelt het graag voor u. 

Uw aanvraag in 3 stappen: 

1. U plant met ons een afspraak in of vraagt een gratis offerte aan.  

2. Bij goedkeuring wordt er een afspraak ingepland en wordt de woning opgenomen. 

3. U ontvangt het energielabel zo snel mogelijk. 

Energielabel Meierijstad

 • Energielabelbureau voor woningbouw en bedrijfspanden in Noord-Brabant.
 • Onze uitgebreide inspectie levert een beter energielabel op.
 • Gratis offerte.
 • Wij zijn gevestigd in Meierijstad en werken in geheel Noord-Brabant zonder voorrijkosten. 

Wat kost een energielabel?

De kosten van een energielabel staan bij Energielabel Meierijstad vast. U krijgt vooraf van ons een offerte zodat u precies weet waar u aan toe bent. Wij rekenen zeer concurrerende tarieven en tellen geen voorrijkosten. Ook werken wij niet met meerwerk-kosten, zo weet u dus vooraf precies wat het u kost. 

Woningtype Tarieven incl. btw
Appartement € 255,-
Tussenwoning € 295,-
Hoekwoning € 305,-
Twee-onder-een-kapwoning € 305,-
Vrijstaande woning € 365,-
Groter dan 225 m² Op aanvraag
Utiliteitsbouw Tarieven excl. btw
Tot 150 m² €425,-
150 tot 500 m² € 495,-
500 tot 1000 m² € 650,-
1000 m² + Op aanvraag

Wat is een energielabel?

Een energielabel toont hoe energiezuinig een woning is en wat u kunt doen om deze energiezuiniger te maken. Dit label varieert van A++++ (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig), en het wordt verstrekt door een gecertificeerde energielabeladviseur na locatieonderzoek. Het energielabel beoordeelt de energie-efficiëntie van uw gebouw in vergelijking met andere gebouwen. 

Wat is een goed energielabel?

Een goed energielabel in Nederland is minimaal label B. Dit betekent dat uw woning bovengemiddeld geïsoleerd is. Een C-label is al beter dan het gemiddelde, terwijl een A-label een zeer laag energieverbruik aangeeft. Aan de andere kant betekent een G-label een hoog energieverbruik. Bedenk dat 'goed' vanaf label B begint, hoewel de definitie van 'goed' subjectief kan zijn.

Waarom is een energielabel verplicht?

Europese regelgeving

De Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) vereist dat het energielabel in Nederland wordt toegepast bij vergunningsaanvragen, opleveringen, verkoop en verhuur.

Boetes

Het niet naleven van deze regels kan resulteren in boetes, €435 voor particulieren en €870 voor bedrijven. Handhaving wordt uitgevoerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Conclusie

Een energielabel is dus een verplichting vanuit Europese regelgeving.

Hoe wordt een energielabel bepaald?

Een energielabel wordt bepaald door een gecertificeerd energielabeladviseur. De adviseur komt op locatie en neemt de kenmerken van de woning of het bedrijfspand op, zoals het type verwarming, de isolatie en de aanwezigheid van zonnepanelen.

De adviseur gebruikt een softwareprogramma om de energieprestatie van de woning of het bedrijfspand te berekenen. Dit programma houdt rekening met een groot aantal factoren, waaronder:

 • De typen verwarming, koeling en ventilatie
 • De isolatie van de muren, het dak, de vloer en de ramen
 • De aanwezigheid van zonnepanelen en andere duurzame energievoorzieningen
 • De grootte van de woning of het bedrijfspand

De energieprestatie wordt vervolgens uitgedrukt in een energielabel. Het label geeft een indicatie van het energieverbruik van de woning of het bedrijfspand.

Voor welke gebouwen zijn geen energielabel nodig?

Voor een aantal gebouwen is geen energielabel benodigd. Deze gebouwen zijn:

 • Beschermde monumenten of gemeentelijke monumenten.
 • Gebouwen voor religieuze activiteiten, zoals kerken en moskeeën. 
 • Vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte kleiner dan 50 m². 
 • Bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking (fabriekshallen). 
 • Gebouwen die niet langer dan twee jaar worden gebruikt, zoals noodgebouwen en bouwketen. 
 • Recreatiewoningen die minder dan vier maanden per jaar in gebruik zijn. 
 • Gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals schuren of garages.

Heb ik al een energielabel?

Middels onderstaande tool kunt u gemakkelijk zien of u al een energielabel heeft. 

Wat doet Energielabel Meierijstad?

Energielabel Meierijstad is bevoegd om energielabel te berekenen van bestaande woningbouw. 

Wij verzorgen aanvragen voor zowel particulieren als bedrijven. 

Bij het opnemen van een energielabel van bestaande woningbouw worden de volgende handelingen uitgevoerd: 

 • Woningopname op locatie; 
 • Het inmeten van de woning;
 • Het inventariseren van de woningkenmerken; 
 • De verwerking van de woningkenmerken in de energielabel-software; 
 • De registratie bij de Rijksoverheid. 

Helaas kunnen wij u niet verder helpen bij het berekenen van een energielabel voor een nieuwbouwwoning of bedrijfspand (utiliteitsgebouw).

Werkgebied Energielabel Meierijstad

Energielabel Meierijstad is voornamelijk werkzaam in Sint-Oedenrode, Best, Veghel, Schijndel, Liempde, Laarbeek, Sint-Michielsgestel, Son en Breugel, Boxtel, Oirschot, Eindhoven, Uden en 's-Hertogenbosch.   

Echter werken wij ook daarbuiten, in heel Noord-Brabant zijn wij u graag van dienst. Zonder voorrijkosten en u weet vooraf precies wat het kost. 

Over 's-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch, vaak kortweg Den Bosch genoemd, is de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant en een stad met een rijke geschiedenis en bruisende cultuur. Hier is een feitelijk verhaal over 's-Hertogenbosch:

De geschiedenis van 's-Hertogenbosch gaat terug tot de middeleeuwen. De stad ontstond rond een versterkt kasteel dat werd gebouwd in de 12e eeuw, en die oorspronkelijke versterking heeft zich ontwikkeld tot een indrukwekkend fort, het huidige 's-Hertogenbosch, dat nog steeds een van de meest herkenbare kenmerken van de stad is.

Een van de opmerkelijke architecturale schatten van 's-Hertogenbosch is de Sint-Janskathedraal, een gotisch meesterwerk dat bijna twee eeuwen in beslag nam om te voltooien. De kathedraal staat bekend om zijn uitgebreide gebeeldhouwde details en prachtige glas-in-loodramen, en het trekt bezoekers van over de hele wereld.

De stad wordt doorkruist door de Binnendieze, een uniek ondergronds riviersysteem dat langs historische locaties leidt. Boottochten op de Binnendieze bieden bezoekers een fascinerende kijk op de geschiedenis van 's-Hertogenbosch.

's-Hertogenbosch heeft een levendige kunst- en cultuurscene, met vele galeries, musea en theaters. Het Museumkwartier herbergt het Noordbrabants Museum, waar bezoekers kunst en geschiedenis van de regio kunnen ontdekken. Daarnaast heeft de stad een rijke muzikale traditie en organiseert jaarlijks het Jazz in Duketown-festival, waar internationale en nationale artiesten optreden.

De gemeenschap van 's-Hertogenbosch is hecht en gastvrij. De stad staat bekend om zijn Bourgondische levensstijl, met tal van gezellige restaurants en cafés waar bezoekers kunnen genieten van de lokale keuken en gastvrijheid.

's-Hertogenbosch blijft evolueren als een moderne stad, terwijl het zijn historische charme behoudt. Het is een plek waar het verleden en het heden harmonieus samenkomen, en waar de gemeenschap het kloppende hart van de stad vormt. De stad verwelkomt zowel bewoners als bezoekers met open armen en biedt een schat aan culturele, historische en culinaire ervaringen.

Energielabel 's-Hertogenbosch

De energielabels in 's-Hertogenbosch laten een gevarieerd beeld zien. In 2023 had 22,5% van de woningen in 's-Hertogenbosch een energielabel A, terwijl dit in 2022 nog maar 19,5% was. Dit is een positieve ontwikkeling, maar er is nog steeds ruimte voor verbetering.

De huidige situatie

Het gemiddelde energielabel in 's-Hertogenbosch is C. Dit betekent dat de meeste woningen in 's-Hertogenbosch nog niet optimaal zijn geïsoleerd en verwarmd. Dit zorgt voor een hoge energierekening en een grotere uitstoot van CO2.

De verwachting

De verwachting is dat de energielabels in 's-Hertogenbosch in de toekomst verder zullen verbeteren. Dit komt doordat er steeds meer subsidieregelingen beschikbaar zijn voor verduurzaming van woningen.

Tips voor woningeigenaren

Als je je woning wilt verduurzamen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Je kunt zonnepanelen plaatsen, de woning isoleren en een warmtepomp installeren.

Zonnepanelen zijn een goede manier om je eigen energie op te wekken. Isolatie helpt om warmte te besparen in de winter en koude te besparen in de zomer. Een warmtepomp kan je woning verwarmen met hernieuwbare energie.

Er zijn verschillende subsidieregelingen beschikbaar om verduurzaming van je woning te stimuleren. Je kunt meer informatie vinden op de website van de Rijksoverheid.

Conclusie

De energielabels in 's-Hertogenbosch laten een gevarieerd beeld zien. Er is nog steeds ruimte voor verbetering, maar de verwachting is dat de energielabels in de toekomst verder zullen verbeteren.

Vergelijking met Eindhoven en Uden

De energielabels in 's-Hertogenbosch liggen tussen die van Eindhoven en Uden in. Dit komt doordat 's-Hertogenbosch een mix heeft van oudere en nieuwere woningen. De oudere woningen hebben vaak een lager energielabel dan de nieuwere woningen.

Toekomst

De verwachting is dat de energielabels in 's-Hertogenbosch in de toekomst verder zullen verbeteren. Dit komt doordat er steeds meer subsidieregelingen beschikbaar zijn voor verduurzaming van woningen. Daarnaast wordt het steeds belangrijker om energiezuinig te wonen, vanwege de stijgende energieprijzen en de klimaatverandering.