Energielabel Oirschot

Heeft u in Oirschot een energielabel benodigd ? Energielabel Meierijstad regelt het graag voor u. 

Uw aanvraag in 3 stappen: 

1. U plant met ons een afspraak in of vraagt een gratis offerte aan.  

2. Bij goedkeuring wordt er een afspraak ingepland en wordt de woning opgenomen. 

3. U ontvangt het energielabel zo snel mogelijk. 

Over Energielabel Meierijstad

 • Energielabelbureau voor woningbouw en bedrijfspanden in Noord-Brabant.
 • Onze uitgebreide inspectie levert een beter energielabel op.
 • Gratis offerte.
 • Wij zijn gevestigd in Meierijstad en werken in geheel Noord-Brabant zonder voorrijkosten. 

Wat kost een energielabel?

De kosten van een energielabel staan bij Energielabel Meierijstad vast. U krijgt vooraf van ons een offerte zodat u precies weet waar u aan toe bent. Wij rekenen zeer concurrerende tarieven en tellen geen voorrijkosten. Ook werken wij niet met meerwerk-kosten, zo weet u dus vooraf precies wat het u kost. 

Woningtype Tarieven incl. btw
Appartement € 255,-
Tussenwoning € 295,-
Hoekwoning € 305,-
Twee-onder-een-kapwoning € 305,-
Vrijstaande woning € 365,-
Groter dan 225 m² Op aanvraag
Utiliteitsbouw Tarieven excl. btw
Tot 150 m² €425,-
150 tot 500 m² € 495,-
500 tot 1000 m² € 650,-
1000 m² + Op aanvraag

Wat is een energielabel?

Een energielabel toont hoe energiezuinig een woning is en wat u kunt doen om deze energiezuiniger te maken. Dit label varieert van A++++ (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig), en het wordt verstrekt door een gecertificeerde energielabeladviseur na locatieonderzoek. Het energielabel beoordeelt de energie-efficiëntie van uw gebouw in vergelijking met andere gebouwen. 

Wat is een goed energielabel?

Een goed energielabel in Nederland is minimaal label B. Dit betekent dat uw woning bovengemiddeld geïsoleerd is. Een C-label is al beter dan het gemiddelde, terwijl een A-label een zeer laag energieverbruik aangeeft. Aan de andere kant betekent een G-label een hoog energieverbruik. Bedenk dat 'goed' vanaf label B begint, hoewel de definitie van 'goed' subjectief kan zijn.

Waarom is een energielabel verplicht?

Europese regelgeving

De Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) vereist dat het energielabel in Nederland wordt toegepast bij vergunningsaanvragen, opleveringen, verkoop en verhuur.

Boetes

Het niet naleven van deze regels kan resulteren in boetes, €435 voor particulieren en €870 voor bedrijven. Handhaving wordt uitgevoerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Conclusie

Een energielabel is dus een verplichting vanuit Europese regelgeving.

Hoe wordt een energielabel bepaald?

Een energielabel wordt bepaald door een gecertificeerd energielabeladviseur. De adviseur komt op locatie en neemt de kenmerken van de woning of het bedrijfspand op, zoals het type verwarming, de isolatie en de aanwezigheid van zonnepanelen.

De adviseur gebruikt een softwareprogramma om de energieprestatie van de woning of het bedrijfspand te berekenen. Dit programma houdt rekening met een groot aantal factoren, waaronder:

 • De typen verwarming, koeling en ventilatie
 • De isolatie van de muren, het dak, de vloer en de ramen
 • De aanwezigheid van zonnepanelen en andere duurzame energievoorzieningen
 • De grootte van de woning of het bedrijfspand

De energieprestatie wordt vervolgens uitgedrukt in een energielabel. Het label geeft een indicatie van het energieverbruik van de woning of het bedrijfspand.

Voor welke gebouwen zijn geen energielabel nodig?

Voor een aantal gebouwen is geen energielabel benodigd. Deze gebouwen zijn:

 • Beschermde monumenten of gemeentelijke monumenten.
 • Gebouwen voor religieuze activiteiten, zoals kerken en moskeeën. 
 • Vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte kleiner dan 50 m². 
 • Bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking (fabriekshallen). 
 • Gebouwen die niet langer dan twee jaar worden gebruikt, zoals noodgebouwen en bouwketen. 
 • Recreatiewoningen die minder dan vier maanden per jaar in gebruik zijn. 
 • Gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals schuren of garages.

Heb ik al een energielabel?

Middels onderstaande tool kunt u gemakkelijk zien of u al een energielabel heeft. 

Wat doet Energielabel Meierijstad?

Energielabel Meierijstad is bevoegd om energielabel te berekenen van uw vastgoed. 

Wij verzorgen aanvragen voor zowel particulieren als bedrijven. 

Bij het locatiebezoek van uw vastgoed worden de volgende handelingen uitgevoerd: 

 • Gebouwopname op locatie; 
 • Het inmeten van de gebouw;
 • Het inventariseren van de gebouwkenmerken; 
 • De verwerking van de kenmerken in de energielabel-software; 
 • De registratie bij de Rijksoverheid. 

Werkgebied Energielabel Meierijstad

Energielabel Meierijstad is voornamelijk werkzaam in Sint-Oedenrode, Best, Veghel, Schijndel, Liempde, Laarbeek, Sint-Michielsgestel, Son en Breugel, Boxtel, Oirschot, Eindhoven, Uden en 's-Hertogenbosch.   

Echter werken wij ook daarbuiten, in heel Noord-Brabant zijn wij u graag van dienst. Zonder voorrijkosten en u weet vooraf precies wat het kost. 

Over Oirschot

Oirschot, gelegen in de provincie Noord-Brabant, Nederland, is een historische stad met een rijke geschiedenis en een hechte gemeenschap. Hier is een feitelijk verhaal over Oirschot:

Oirschot, ook wel "Monument in het Groen" genoemd, is een stad die teruggaat tot de middeleeuwen. Het historische centrum wordt gekenmerkt door goed bewaarde monumenten en prachtige oude gebouwen, waaronder de imposante Sint-Petruskerk, die dateert uit de 15e eeuw. De kerk is een van de hoogtepunten van de stad en heeft een rijke geschiedenis en indrukwekkende architectuur.

Het historische karakter van Oirschot wordt benadrukt door de pittoreske straatjes, traditionele Brabantse huizen en historische gevels. In het centrum van de stad vind je ook gezellige pleinen en tal van lokale winkels, restaurants en cafés, waar de gemeenschap en bezoekers samenkomen.

Oirschot is omgeven door een prachtig landschap en heeft uitgestrekte natuurgebieden, zoals de Kampina en de Mortelen, die uitnodigen tot wandelingen, fietstochten en de mogelijkheid om te genieten van de natuurlijke schoonheid van de regio.

De stad heeft een bloeiende culturele scene, met verschillende evenementen en festivals gedurende het jaar. Het jaarlijkse Cultureel Festival, "Oirschot Vooruit," biedt kunst, muziek en theater voor zowel inwoners als bezoekers.

De gemeenschap van Oirschot is trots op haar erfgoed en gastvrijheid. De stad blijft zowel haar historische karakter behouden als vooruitkijken naar de toekomst. Oirschot is een plek waar het verleden en het heden harmonieus samenkomen, en waar de gemeenschap het kloppende hart van de stad vormt. Het is een stad die bezoekers verwelkomt met open armen en de rijkdom van haar cultuur en geschiedenis deelt.

Energielabels Oirschot

De energielabels in Oirschot laten een gevarieerd beeld zien. In 2023 had 18,5% van de woningen in Oirschot een energielabel A, terwijl dit in 2022 nog maar 13,5% was. Dit is een positieve ontwikkeling, maar er is nog steeds ruimte voor verbetering.

De huidige situatie

Het gemiddelde energielabel in Oirschot is C. Dit betekent dat de meeste woningen in Oirschot nog niet optimaal zijn geïsoleerd en verwarmd. Dit zorgt voor een hoge energierekening en een grotere uitstoot van CO2.

De verwachting

De verwachting is dat de energielabels in Oirschot in de toekomst verder zullen verbeteren. Dit komt doordat er steeds meer subsidieregelingen beschikbaar zijn voor verduurzaming van woningen.

Tips voor woningeigenaren

Als je je woning wilt verduurzamen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Je kunt zonnepanelen plaatsen, de woning isoleren en een warmtepomp installeren.

Zonnepanelen zijn een goede manier om je eigen energie op te wekken. Isolatie helpt om warmte te besparen in de winter en koude te besparen in de zomer. Een warmtepomp kan je woning verwarmen met hernieuwbare energie.

Er zijn verschillende subsidieregelingen beschikbaar om verduurzaming van je woning te stimuleren. Je kunt meer informatie vinden op de website van de Rijksoverheid.

Conclusie

De energielabels in Oirschot laten een gevarieerd beeld zien. Er is nog steeds ruimte voor verbetering, maar de verwachting is dat de energielabels in de toekomst verder zullen verbeteren.

Vergelijking met Eindhoven, Uden en 's-Hertogenbosch

De energielabels in Oirschot liggen iets lager dan in Eindhoven en 's-Hertogenbosch. Dit komt doordat Oirschot een grotere verscheidenheid aan woningen heeft, waaronder meer oudere woningen die nog niet zijn verduurzaamd.

Toekomst

De verwachting is dat de energielabels in Oirschot in de toekomst verder zullen verbeteren. Dit komt doordat er steeds meer subsidieregelingen beschikbaar zijn voor verduurzaming van woningen. Daarnaast wordt het steeds belangrijker om energiezuinig te wonen, vanwege de stijgende energieprijzen en de klimaatverandering.