Energielabel Nijnsel

Heeft u in Nijnsel een energielabel benodigd ? Energielabel Meierijstad regelt het graag voor u. 

Uw aanvraag in 3 stappen: 

1. U plant met ons een afspraak in of vraagt een gratis offerte aan.  

2. Bij goedkeuring wordt er een afspraak ingepland en wordt de woning opgenomen. 

3. U ontvangt het energielabel zo snel mogelijk. 

Over Energielabel Meierijstad

 • Energielabelbureau voor woningbouw en bedrijfspanden in Noord-Brabant.
 • Onze uitgebreide inspectie levert een beter energielabel op.
 • Gratis offerte.
 • Wij zijn gevestigd in Meierijstad en werken in geheel Noord-Brabant zonder voorrijkosten. 

Wat kost een energielabel?

De kosten van een energielabel staan bij Energielabel Meierijstad vast. U krijgt vooraf van ons een offerte zodat u precies weet waar u aan toe bent. Wij rekenen zeer concurrerende tarieven en tellen geen voorrijkosten. Ook werken wij niet met meerwerk-kosten, zo weet u dus vooraf precies wat het u kost. 

Woningtype Tarieven incl. btw
Appartement € 255,-
Tussenwoning € 295,-
Hoekwoning € 305,-
Twee-onder-een-kapwoning € 305,-
Vrijstaande woning € 365,-
Groter dan 225 m² Op aanvraag
Utiliteitsbouw Tarieven excl. btw
Tot 150 m² €425,-
150 tot 500 m² € 495,-
500 tot 1000 m² € 650,-
1000 m² + Op aanvraag

Wat is een energielabel?

Een energielabel toont hoe energiezuinig een woning is en wat u kunt doen om deze energiezuiniger te maken. Dit label varieert van A++++ (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig), en het wordt verstrekt door een gecertificeerde energielabeladviseur na locatieonderzoek. Het energielabel beoordeelt de energie-efficiëntie van uw gebouw in vergelijking met andere gebouwen. 

Wat is een goed energielabel?

Een goed energielabel in Nederland is minimaal label B. Dit betekent dat uw woning bovengemiddeld geïsoleerd is. Een C-label is al beter dan het gemiddelde, terwijl een A-label een zeer laag energieverbruik aangeeft. Aan de andere kant betekent een G-label een hoog energieverbruik. Bedenk dat 'goed' vanaf label B begint, hoewel de definitie van 'goed' subjectief kan zijn.

Waarom is een energielabel verplicht?

Europese regelgeving

De Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) vereist dat het energielabel in Nederland wordt toegepast bij vergunningsaanvragen, opleveringen, verkoop en verhuur.

Boetes

Het niet naleven van deze regels kan resulteren in boetes, €435 voor particulieren en €870 voor bedrijven. Handhaving wordt uitgevoerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Conclusie

Een energielabel is dus een verplichting vanuit Europese regelgeving.

Hoe wordt een energielabel bepaald?

Een energielabel wordt bepaald door een gecertificeerd energielabeladviseur. De adviseur komt op locatie en neemt de kenmerken van de woning of het bedrijfspand op, zoals het type verwarming, de isolatie en de aanwezigheid van zonnepanelen.

De adviseur gebruikt een softwareprogramma om de energieprestatie van de woning of het bedrijfspand te berekenen. Dit programma houdt rekening met een groot aantal factoren, waaronder:

 • De typen verwarming, koeling en ventilatie
 • De isolatie van de muren, het dak, de vloer en de ramen
 • De aanwezigheid van zonnepanelen en andere duurzame energievoorzieningen
 • De grootte van de woning of het bedrijfspand

De energieprestatie wordt vervolgens uitgedrukt in een energielabel. Het label geeft een indicatie van het energieverbruik van de woning of het bedrijfspand.

Voor welke gebouwen zijn geen energielabel nodig?

Voor een aantal gebouwen is geen energielabel benodigd. Deze gebouwen zijn:

 • Beschermde monumenten of gemeentelijke monumenten.
 • Gebouwen voor religieuze activiteiten, zoals kerken en moskeeën. 
 • Vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte kleiner dan 50 m². 
 • Bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking (fabriekshallen). 
 • Gebouwen die niet langer dan twee jaar worden gebruikt, zoals noodgebouwen en bouwketen. 
 • Recreatiewoningen die minder dan vier maanden per jaar in gebruik zijn. 
 • Gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals schuren of garages.

Heb ik al een energielabel?

Middels onderstaande tool kunt u gemakkelijk zien of u al een energielabel heeft. 

Wat doet Energielabel Meierijstad?

Energielabel Meierijstad is bevoegd om energielabel te berekenen van uw vastgoed. 

Wij verzorgen aanvragen voor zowel particulieren als bedrijven. 

Bij het locatiebezoek van uw vastgoed worden de volgende handelingen uitgevoerd: 

 • Gebouwopname op locatie; 
 • Het inmeten van de gebouw;
 • Het inventariseren van de gebouwkenmerken; 
 • De verwerking van de kenmerken in de energielabel-software; 
 • De registratie bij de Rijksoverheid. 

Werkgebied Energielabel Meierijstad

Energielabel Meierijstad is voornamelijk werkzaam in Sint-Oedenrode, Best, Veghel, Schijndel, Liempde, Laarbeek, Sint-Michielsgestel, Son en Breugel, Boxtel, Oirschot, Eindhoven, Uden en 's-Hertogenbosch.   

Echter werken wij ook daarbuiten, in heel Noord-Brabant zijn wij u graag van dienst. Zonder voorrijkosten en u weet vooraf precies wat het kost. 

Over Nijnsel

Nijnsel is een schilderachtig dorp in de provincie Noord-Brabant, Nederland. Het dorp is doordrenkt van geschiedenis en heeft zich ontwikkeld tot een hechte gemeenschap met een rijke culturele en agrarische traditie.

De geschiedenis van Nijnsel gaat terug tot de middeleeuwen. Het dorp wordt voor het eerst genoemd in historische documenten uit 1139, waardoor het een van de oudste nederzettingen in de regio is. De naam "Nijnsel" is afgeleid van "Nieuw Zael," wat "nieuwe zaal" betekent, verwijzend naar een gemeenschappelijke ontmoetingsplaats in vroegere tijden.

Een van de opvallende historische bezienswaardigheden in Nijnsel is de Sint-Antonius Abtkerk, een gotische kerk die oorspronkelijk is gebouwd in de 15e eeuw. Deze kerk speelt een centrale rol in het religieuze en culturele leven van de gemeenschap en is een geliefde plek voor trouwerijen en andere bijzondere gelegenheden.

Nijnsel is omgeven door prachtige natuur, waaronder uitgestrekte velden en bossen. Het dorp ligt aan de rivier de Dommel, die voor recreatieve activiteiten zoals kanoën en vissen zorgt. De landelijke omgeving biedt ook volop gelegenheid voor wandel- en fietstochten.

Een opmerkelijk kenmerk van Nijnsel is zijn betrokkenheid bij agrarische activiteiten. Het dorp staat bekend om zijn landbouwtraditie en is de thuisbasis van verschillende boerderijen die een verscheidenheid aan gewassen en veeteeltproducten produceren. Jaarlijks viert Nijnsel dit erfgoed met evenementen zoals de Boeremèrt, waar lokale producten en ambachten in het middelpunt staan.

De gemeenschap van Nijnsel is nauw met elkaar verbonden en houdt vast aan zijn traditionele waarden, terwijl ze tegelijkertijd openstaat voor moderne ontwikkelingen. Het dorp heeft zich aangepast aan de veranderende tijden en blijft een plek waar inwoners en bezoekers kunnen genieten van de charme van het Nederlandse platteland. Nijnsel blijft trots op zijn geschiedenis en blijft bouwen aan een veelbelovende toekomst.

Energielabel Nijnsel

In Nijnsel is het gemiddelde energielabel van woningen D. Dat betekent dat de meeste woningen in de gemeente nog wel wat energie kunnen besparen. In 2015 was het gemiddelde energielabel nog E. Dat betekent dat er in de afgelopen acht jaar een flinke stap vooruit is gezet.

Verbetering

De verbetering van de energielabels is te verklaren door een aantal factoren. Ten eerste worden nieuwe woningen steeds energiezuiniger gebouwd. Ten tweede wordt er steeds meer geïnvesteerd in verduurzaming van bestaande woningen.

Nieuwe woningen

In 2023 zijn er in Nijnsel ongeveer 20 nieuwe woningen gebouwd. Deze woningen hebben allemaal een energielabel A of beter. Dat betekent dat ze zeer energiezuinig zijn.

Verduurzaming

In de afgelopen acht jaar zijn er in Nijnsel ongeveer 500 bestaande woningen verduurzaamd. Dit betekent dat er in deze woningen isolatie is aangebracht, er nieuwe cv-ketels zijn geïnstalleerd en er zonnepanelen zijn geplaatst.

Toekomst

De gemeente Nijnsel wil dat alle woningen in de gemeente in 2050 energieneutraal zijn. Dat betekent dat ze dan geen fossiele brandstoffen meer gebruiken voor verwarming en warm water. Om dit te bereiken, wil de gemeente de verduurzaming van woningen stimuleren. Zo biedt de gemeente subsidies voor het aanbrengen van isolatie en zonnepanelen.

Conclusie

De energielabels in Nijnsel zijn de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Er is nog wel wat werk aan de winkel, maar de gemeente is op de goede weg om in 2050 alle woningen energieneutraal te hebben.

Feiten

 • In Nijnsel is het gemiddelde energielabel van woningen D.
 • In 2015 was het gemiddelde energielabel nog E.
 • De verbetering van de energielabels is te verklaren door een aantal factoren, waaronder de bouw van nieuwe energiezuinige woningen en de verduurzaming van bestaande woningen.
 • De gemeente Nijnsel wil dat alle woningen in de gemeente in 2050 energieneutraal zijn.

Aanvullende informatie

In Nijnsel is het gemiddelde energielabel van huurwoningen iets lager dan dat van koopwoningen. Dit komt doordat er in Nijnsel relatief veel huurwoningen zijn die gebouwd zijn in de jaren '60 en '70. Deze woningen zijn vaak minder energiezuinig dan woningen die in de afgelopen jaren zijn gebouwd.

De gemeente Nijnsel biedt subsidies voor het verduurzamen van woningen. Deze subsidies zijn bedoeld om inwoners te stimuleren om hun woningen energiezuiniger te maken.